wtorek, 26 marca 2013

Mazurek waniliowy



Słodziutki, pyszniutki, rozpływa się w ustach... No i ten zapieczony kogel-mogel chrupiący z wierzchu lekko płynny w środku... Wspaniały, choć mocno zasładza. Wszystkim domownikom bardzo smakował, na pewno powtórzę go na święta. Gorąco polecam.


Składniki:

spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
nadzienie:
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • duży cukier waniliowy
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto posiekać, a następnie szybko zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić 2 godzinki. Blaszkę o wymiarach 24x26 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem, można lekko podnieść boki, ale nie jest to konieczne. Ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. W tym czasie z cukru, cukru waniliowego i żółtek ukręcić kogel-mogel. Domieszać do niego lekko rozdrobnione płatki migdałowe. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i piec jeszcze 10 minut, aż wierzch się lekko wysuszy.
Udekorować wedle uznania.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie mazurki. Kiedyś koleżanka robiła cytrynowy. Pyszota. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cytrynowy powiadasz... musiał być pyszny...

      Usuń