Kategorie

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Galaretka kawowa




Banalnie prosty deser. Przepysznie kawowy. Doskonale zgrywa się z " pijanymi "rodzynkami i gorzką czekoladą. Najwygodniej jest zrobić rano, albo dzień wcześniej, a przed podaniem tylko udekorować. Idealny dodatek do ciepłego popołudnia.

Składniki:
  • 2 szklanki mleka + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kieliszek rumu lub whisky
Wykonanie:

Czekoladę rozdrabniamy i wykładamy na dno pucharków. Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy. Żelatynę namaczamy w trzech łyżkach zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego dodajemy kawę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Chłodne przelewamy do pucharków z czekoladą i chowamy do lodówki do zastygnięcia. Można wlać gorące, ale wtedy zdecydowana cześć czekolady nam się roztopi. Przed podaniem dekorujemy odsączonymi rodzynkami i ewentualnie polewamy alkoholem, w którym się moczyły.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz