Kategorie

wtorek, 23 kwietnia 2013

Ciasto cynamonowe z pianką



Przepis mieszany. Góra z jednej książki, spód z innej. Dolna część według "Kuchni polskiej" nazywa się biszkopcikiem cynamonowym. Jak dla mnie już patrząc na składniki zdecydowanie od biszkoptu odbiega, ale ja się nie znam na nazwach. Jak zwał, tak zwał, ważne że smak jest dobry. No i pianka na górze...mmmm... uwielbiam. Następnym razem pokuszę się na zastąpienie powideł gęstym musem jabłkowym... Choć taki wariant jest doskonały.


Składniki: 

ciasto:
  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 180 g margaryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 0,3 l domowych powideł
pianka:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

 Wykonanie:

Miękką margarynę ucieramy, na średnich obrotach, z powidłami na względnie jednolita masę. Gdy składniki się połączą, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku, cukier puder oraz w niewielkich porcjach mleko. Następnie nadal ucierając sypiemy powoli mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotowe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni 40-45 minut. W trakcie pieczenia zabieramy się do robienia pianki. Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Ciasto wyjmujemy z piekarnika nakładamy kleksy pianki i wstawiamy do pieca na około 15-18 minut, skręcając temperaturę na 140 stopni.


Smacznego.


1 komentarz: