Kategorie

piątek, 31 maja 2013

Paluchy z serem



Paluchy które królują ostatnio u mnie w domu. Ciasto jest boskie w smaku. Robiłam już kilka wariacji tego przepisu i zawsze wychodzi pysznie. Pięknie wyrośnięte, kruche, idealne. Wspaniałe do wieczornego piwka, albo winka na tarasie. Coś czuje że dziś będą kolejne...

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka + 1 jajko do smarowania
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g sera blue
  • około 75-100g sera żółtego do posypania
Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy żeby podrosło. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione ostudzone masło, sól, jajka i drobno pokruszony ser. Wlewamy drożdże i wyrabiany gładkie ciasto, powinno być dość twarde i nie kleić się do rąk (jak by było za luźne można dosypać 1-2  płaskie łyżki mąki). Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Po rośnięciu zagnieść jeszcze raz. Urywać małe kawałki( ja urywałam około 35-40g). Rozwałkować rękami, na delikatnie podsypanej mąka stolnicy, na paluszki długości około 30 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Każdy paluszek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać serem. Piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut, do zezłocenia.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. mmm... wyglądają wspaniale, robiłam do tej pory tylko z ciasta francuskiego, ale pokoszę się o zrobienie z Twojego przepisu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń