Kategorie

czwartek, 14 marca 2013

Babka migdałowa



Babeczki są różne, czarne, blond i rude. Od chudzielców po pączuszki. A i charakterki mają różne. Ale ta babeczka jest wyjątkowa. Pomimo tego że migdali się do wszystkich jest bardzo subtelna i dość wyrafinowana. Nie ma w niej ani odrobiny goryczy, słodka jak mało która, lecz wszystko w dobrym guście. Dodać trzeba jeszcze że nasza babeczka wiecznie jest wilgotna. Wystarczy jej tylko odrobina pudru by prezentowała się wspaniale. :)

Składniki:
  • 230 g margaryny
  • 230 g mąki
  • 230 g cukru
  • 230 obranych i zmielonych migdałów
  • 4 duże jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 kropli aromatu cytrynowego
  • tłuszcz i kasza manna do formy
Wykonanie:

Margarynę ucieramy na puszysto, stopniowo dosypując do niej cukier, cukier waniliowy i aromat. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodajemy do masy (cały czas ucierając). Następnie dodajemy  migdały. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Całość przekładamy do formy na babę z kominkiem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy w formie na 10 minut po czym wyciągamy i pozwalamy naszej babce wystygnąć.

Smacznego.


6 komentarzy:

  1. ale ładna... może by taką na stół wielkanocny zrobić, chociaż niby powinna być drożdżowa, no ale ta jest taka apetyczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś zawsze można zrobić dwie... U mnie będzie drożdżowa i pisakowa koniecznie...

      Usuń
  2. ocieka sexem ta Twoja baba! Buziaki,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grześ taki piękny opis wyprodukował jedząc babeczkę...

      Usuń
  3. Bardzo zalotna ta babeczka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo... ciężko się jej oprzeć...

      Usuń