Kategorie

sobota, 16 marca 2013

Naleśniki z kapustą


Uwielbiam naleśniki zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Nawet same . Te są mało pracochłonne i pozwalają doskonale wykorzystać kiełbasę która już odleżała swoje w lodówce. Ja akurat tym razem użyłam obgotowanych liści z kapusty które zostały po gołąbkach. Miśkowi danie to kojarzy się z pysznym prostym wiejskim jedzonkiem. Po prostu super.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklankę mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • woda 
Nadzienie:
  • 50 dkg kapusty
  • 2 cebule
  • 25 dkg kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • sos sojowy
  • pieprz
Wykonanie:

Jajka zmiksować z mlekiem, ciągle miksując dosypać mąkę i dolewać pomału wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całość posolić, dodać olej, wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie smażyć grubsze naleśniki. Kapustę pokroić w cienkie paseczki i przesmażyć na oleju. Oddzielnie przesmażyć pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekaną kiełbasę. Nadzienie połączyć w całość i doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. W okrągłym naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem układać, na przemian, naleśniki i cienkie warstwy kapusty. Zacząć i skończyć naleśnikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Podawać na przykład z sosem pomidorowym.

Smacznego.


3 komentarze:

  1. A co Ty Basku siedzisz tak cichutko jak mysz pod miotla??? Nic sie nie odzywasz, podglasz tylko, podczytujesz...:p
    Musialam uzyc moich wtyczek zeby Cie namierzyc:)))
    A tak na serio, to gratuluje Ci tego pysznego bloga!
    Fajny pomysl z tym recyklingiem kielbasy;)
    Pieknej niedzieli kochaniutka!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A cóż to za wtyczki, Kasiu? Cieszę się że mnie odwiedziłaś i mam nadzieję że się zadomowisz... podczytuje Ciebie od dawna i podziwiam zdjęcia przecudne...

      Usuń
    2. Co za wtyczki? Pan Blogger Basienko, pan Blogger Cie zakablowal;)

      Usuń