Genialny pomysł na smaczny, lekko ostry obiadek. Szczególnie trafić powinien do tych zabieganych bo nie zajmuje wiele czasu. Skoro nie mamy czasu by w pełni cieszyć się życiem uradujmy chociaż swoje podniebienia.
Składniki:
- 1/2 kg wieprzowiny szynki, łopatki lub schabu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 3 łyżki chrzanu
- 1 szklanka śmietany 18%
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- świeżo mielony pieprz
Mięso kroimy w plastry około 1 cm. grubości, oprószamy pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez chwilkę z obu stron. W małym rondelku na maśle przesmażamy mąkę, a następnie dodajemy bulion i śmietanę. Dusimy całość aż sosik zgęstnieje. Dodajemy chrzan, mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem (nie wiem dlaczego ale mnie porobiły się grudy z mąki, nic się jednak nie stało, można przecież spokojnie sosik przetrzeć przez sito by był gładziutki). Mięsko podajemy polane sosikiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz