Kategorie

czwartek, 23 maja 2013

Cukinia jednogarnkowa



Pyszne szybki i bezstresowe jedzenie.No  i tylko jedna patelnia brudna. Doskonałe na późny obiad, czy wczesna kolację. Spokojnie najadają się tym cztery osoby. W oryginale zamiast pietruszki był koperek, ale u mnie jednak przyjęła się pietruszka. W wersji tylko dla siebie podmieniam ryż na brązowy:) Przepisik ten uczestniczy w akcji maj z cukinią.

Składniki:
  • 4  małe cukinie lub kabaczki
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 2-3 pomidory
  • 5 łyżek suchego ryżu
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
Wykonanie:

Cukinie myjemy, jeżeli skóra jest gruba to obieramy, i kroimy w plasterki (ja szatkuje na szatkowniczce do ogórków, jest o niebo szybciej). Solimy, mieszamy i odstawiamy, aby puściły sok. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pomidorki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. W rondlu, albo w głębszej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem, oraz pomidory. Po pięciu minutach dodajemy mocno odciśnięte  cukinie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Ryż opłukujemy i dorzucamy do patelni z jarzynami. Wlewamy sos sojowy, mieszamy i dusimy kolejne 25 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.

Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz