Pyszne szybki i bezstresowe jedzenie.No i tylko jedna patelnia brudna. Doskonałe na późny obiad, czy wczesna kolację. Spokojnie najadają się tym cztery osoby. W oryginale zamiast pietruszki był koperek, ale u mnie jednak przyjęła się pietruszka. W wersji tylko dla siebie podmieniam ryż na brązowy:) Przepisik ten uczestniczy w akcji maj z cukinią.
Składniki:
- 4 małe cukinie lub kabaczki
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 2-3 pomidory
- 5 łyżek suchego ryżu
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
Cukinie myjemy, jeżeli skóra jest gruba to obieramy, i kroimy w plasterki (ja szatkuje na szatkowniczce do ogórków, jest o niebo szybciej). Solimy, mieszamy i odstawiamy, aby puściły sok. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pomidorki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. W rondlu, albo w głębszej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem, oraz pomidory. Po pięciu minutach dodajemy mocno odciśnięte cukinie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Ryż opłukujemy i dorzucamy do patelni z jarzynami. Wlewamy sos sojowy, mieszamy i dusimy kolejne 25 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz