Przepyszne mocno cytrynowe muffinki. Dobrze słodki krem z delikatną nutka cytryny idealnie do nich pasuje. Są banalnie proste, zawsze wychodzą doskonałe i cieszą się ogromnym powodzeniem. Krem nawet po kilku godzinach poza lodówką nadal ładnie się trzyma i dobrze wygląda.
Składniki:
muffinki:
- 280g mąki
- 200g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 125 ml oleju
- 125 ml mleka
- skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny ( 2 łyżki)
krem maślany:
- 125 g masła
- 400 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i proszek do pieczenia, w drugiej mokre: olej, mleko, jajka, skórkę i sok z cytryny. Łączymy mokre z suchymi i nakładamy do foremek do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Masło ucieramy na puszystą masę po czym partiami dodajemy cukier puder, mleko i sok z cytryny. Ucieramy aż krem będzie gładki. Zimne muffinki dekorujemy przy użyciu szprycy ozdobna końcówką.
Smacznego.
Na ile babeczek starcza jedna porcja?
OdpowiedzUsuńPojedyncza porcja starcza na 12 standardowych muffinek.
UsuńKrem prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuń