Kategorie

piątek, 10 maja 2013

Deser z mango



Mango w domowych deserach to dla mnie nowość. Jakoś nigdy nie pałałam do niego miłością, a wszystkie kosmetyki o jego zapachu wywoływały ból głowy. Miśko jest za to miłośnikiem... Więc czego nie robi się dla drugiej połowy. Ku mojemu zdziwieniu okazało się że jest nie tylko zjadliwe, ale wręcz pyszne. Przepis wydaje się być trudny, ale to tylko złudzenie. Choć nie powiem, miło się go robi z czyjąś pomocą. Szczególnie jak nie ma się wprawy w obsłudze trzepaczki, czy innej rózgi, bo zawsze, wszystko robi się mikserem... :))

Składniki:
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki brandy
  • 1 owoc mango( około 500g)
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo, ciągle miksując dolewany gorące mleko. Miskę z żółtkami ustawiamy na garnku z gorącą wodą i ubijamy na krem, tak długo, aż zgęstnieje i zacznie odstawać od miski. Następnie przestawiamy krem do miski z zimną wodą, albo lodem i ubijamy do całkowitego ostygnięcia. Mango obieramy, wyciągamy pestkę i miksujemy na mus. Żelatynę zalewamy sokiem pomarańczowym i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do mango, ciągle ucierając. Mango mieszamy z kremem jajecznym i brandy po czym nakładamy do pucharków. Odstawiamy na 1-2 godzinki do lodówki i gotowe. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dekorujemy nią deser przed samym podaniem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz