Kategorie

czwartek, 30 maja 2013

Rogaliki z migdałami


Bardzo dobre rogaliki z przepysznym nadzieniem. Mięciutkie i delikatne w smaku. Doskonałe do popołudniowej herbatki, najlepiej w większym gronie, bo wychodzi ich sporo (mnie dziś wyszło 64 rogaliki). Spokojnie mogą poleżeć kilka dni, tylko kto da radę się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich...

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 jajka
  • 20 g drożdży
  • 250 g margaryny
  • 5 łyżek śmietany
  • szczypta soli
  • 64 g cukru waniliowego (2 duże opakowania)
nadzienie:
  • 200g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100g żurawiny suszonej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Składniki nadzienia mieszamy i odstawiamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy ją z margaryną. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym, po czym dodajemy do nich jajka i śmietanę. Mieszaninę wlewamy do zrobionego w mące wgłębienia, solimy i zarabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości około 3 mm. Kroimy go na 8 trójkątów, na szerszym końcu każdego trójkąta nakładamy nadzienie i zwijamy. Formujemy rogaliki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10-12 minut, do zezłocenia, w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie rogaliki, uwielbiam. A jeszcze z tymi migdałami..cudo !

    OdpowiedzUsuń
  2. z tego przepisu ile rogalików wyjdzie takich małych jak na zdjęciu ??

    OdpowiedzUsuń