Bardzo dobre rogaliki z przepysznym nadzieniem. Mięciutkie i delikatne w smaku. Doskonałe do popołudniowej herbatki, najlepiej w większym gronie, bo wychodzi ich sporo (mnie dziś wyszło 64 rogaliki). Spokojnie mogą poleżeć kilka dni, tylko kto da radę się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich...
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 3 jajka
- 20 g drożdży
- 250 g margaryny
- 5 łyżek śmietany
- szczypta soli
- 64 g cukru waniliowego (2 duże opakowania)
- 200g mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mleka
- 100g żurawiny suszonej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Składniki nadzienia mieszamy i odstawiamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy ją z margaryną. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym, po czym dodajemy do nich jajka i śmietanę. Mieszaninę wlewamy do zrobionego w mące wgłębienia, solimy i zarabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości około 3 mm. Kroimy go na 8 trójkątów, na szerszym końcu każdego trójkąta nakładamy nadzienie i zwijamy. Formujemy rogaliki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10-12 minut, do zezłocenia, w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwielbiam takie rogaliki, uwielbiam. A jeszcze z tymi migdałami..cudo !
OdpowiedzUsuńprzepyszne są...
Usuńz tego przepisu ile rogalików wyjdzie takich małych jak na zdjęciu ??
OdpowiedzUsuńOkoło 55-60 sztuk :)
Usuń