Kategorie

piątek, 3 maja 2013

Muffinki kokosowe z ciastkiem



Pierwsze na blogu muffinki. Bardzo fajne w smaku. Jak to muffinki zamieszać przelać do foremek i czekać na upieczenie. Choć to ciasto do tak raczej przełożyć łyżką, bo jest stosunkowo gęste. Ciekawą niespodzianką jest znajdujące się w środku ciasteczko. Tym razem markiza, ale już jest plan na inne ciacho.

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 12 ciasteczek czekoladowych (u mnie markizy z kokosowym nadzieniem)
  • 100 g czekolady mlecznej
  •  1 łyżka masła
Wykonanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Pięć łyżek wiórków odkładamy do miseczki, będą potrzebne do dekoracji. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek i wiórki mieszamy w jednej misce, a mokre: jogurt, mleko, jajka i masło w drugiej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Nakładamy ciasto do około 1/2 wysokości foremek muffinkowych. W każdej foremce układamy po jednym ciastku i wykładamy resztę ciasta. Pieczemy około 20 minut do lekkiego zezłocenia. Lekko studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy na parze razem z masełkiem i smarujemy muffinki, po czym maczamy je we wiórkach. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz