Kategorie

czwartek, 2 maja 2013

Zupa krem z porów


Doskonała szybka zupa krem dla takiego miłośnika porów jak ja. Dzięki ziemniakom jest dość treściwa. Pięknie zgrywa się z wędzonym łososiem. Idealny wstęp do obiadu.


Składniki:

  • 300g pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 g serka topionego
  • sól i pieprz
  • 100g wędzonego łososia
Wykonanie:

Pora myjemy i kroimy na plasterki. Ziemniaczki obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pora, chwilkę przesmażamy i dorzucamy ziemniaczka. Smażymy około 2 minut po czym dolewamy gorący bulion, dodajemy sól, pieprz, tymianek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Wyławiamy  z garnczka około połowy warzyw. Do pozostałej zupy dodajemy serek topiony i miksujemy wszystko na krem. Dokładamy całe warzywa, zagotowujemy i chwilkę trzymamy na ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy pokrojonego łososia i zalewamy zupą.

Smacznego.




2 komentarze:

  1. Super, właśnie dzisiaj zamierzam zrobić :) Ciekawe jak wyjdzie

    Pzdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń