Kategorie

piątek, 31 maja 2013

Jajka faszerowane kukurydzą



Podobno ile gospodyń tyle przepisów na faszerowane jajka. Coś w tym jest. U mnie jest to obowiązkowy dodatek na każdej imprezce. Ten wariant jest bardzo smaczny. Można je przygotować z łagodną musztardą i wtedy doskonale czuć kukurydzę, lub z ostrzejszą i wtedy są bardziej serowe w smaku. Znikają ekspresem.

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 50 g startego żółtego sera
  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól 
  • pieprz
  • 2-3 rzodkiewki
Wykonanie:

Jajka obieramy, kroimy na połówki i wyciągamy żółtka. Białka odkładamy, a żółtka rozcieramy na gładką masę. Szczypiorek siekamy. Żółtka łączymy z serem, kukurydzą i szczypiorkiem, po czym dodajemy musztardę, jogurt i majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy farsz nakładamy do białek. Przybieramy pokrojoną w cieniutkie plasterki rzodkiewka.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz