Kolejna propozycja do IV edycji akcji rabarbar organizowanej przez Waniliową Chmurkę. Przepyszne kruche ciasto, doskonale zgrywające się z nadzieniem z rabarbaru. Dodatek rodzynek i soku pomarańczowego to idealny pomysł. Coś czuję, że na dniach zrobię go kolejny raz. Może tym razem w końcu uda mi się rozwałkować jeden ładny kawałek ciasta na przykrycie góry. Mniam.
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 125 g masła
- szczypta soli
- 6 dużych łyżek lodowatej wody
- 1 kg malinowego rabarbaru
- sok i skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- margaryna do wysmarowania brytfanki
- kasza manna do wysypania brytfanki
Wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce.
Mąkę siekamy z masłem i solą na kruszonkę. Dodajemy lodowatą wodę (na przykład włożoną na 20 minut do zamrażalnika) i zagniatamy szybko kruche ciasto. Rozwałkowujemy je na dwa placki. Większym wykładamy dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wysmarowanej i wysypanej kaszą manną. Nakłuwamy widelcem i wykładamy równomiernie nadzienie. Przykrywamy drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem. Pieczemy okolo 45 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy gdy jest ładnie zrumienione.
Ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze gorące ciasto.
Smacznego.
kruche, rabarbar ubóstwiam!:))
OdpowiedzUsuńps: dziękuję Ci za dodanie tego pysznego przepisu do mojej akcji rabarbarowej.
Pozdrawiam ciepło
Na moim kuchennym stole leży rabarbar, a ja rozglądam się za jakimś pysznym przepisem... Że też nie mam pomarańczki w domu... Takie ciacho. :-)
OdpowiedzUsuńMój rabarbar pewnie skończy zasypany cukrem. ;-)