Kategorie

sobota, 11 maja 2013

Kruchy rabarbarowiec



Kolejna propozycja do IV edycji akcji rabarbar organizowanej przez Waniliową Chmurkę. Przepyszne kruche ciasto, doskonale zgrywające się z nadzieniem z rabarbaru. Dodatek rodzynek i soku pomarańczowego to idealny pomysł. Coś czuję, że na dniach zrobię go kolejny raz. Może tym razem w końcu uda mi się rozwałkować jeden ładny kawałek ciasta na przykrycie góry. Mniam.  

Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 6 dużych łyżek lodowatej wody
nadzienie:
  • 1 kg malinowego rabarbaru
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
lukier pomarańczowy:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • margaryna do wysmarowania brytfanki
  • kasza manna do wysypania brytfanki

Wykonanie:

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce.
Mąkę siekamy z masłem i solą na kruszonkę. Dodajemy lodowatą wodę (na przykład włożoną na 20 minut do zamrażalnika) i zagniatamy szybko kruche ciasto. Rozwałkowujemy je na dwa placki. Większym wykładamy dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wysmarowanej i wysypanej kaszą manną. Nakłuwamy widelcem i wykładamy równomiernie nadzienie. Przykrywamy drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem. Pieczemy okolo 45 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy gdy jest ładnie zrumienione.
Ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze gorące ciasto.

Smacznego.




2 komentarze:

  1. kruche, rabarbar ubóstwiam!:))
    ps: dziękuję Ci za dodanie tego pysznego przepisu do mojej akcji rabarbarowej.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Na moim kuchennym stole leży rabarbar, a ja rozglądam się za jakimś pysznym przepisem... Że też nie mam pomarańczki w domu... Takie ciacho. :-)

    Mój rabarbar pewnie skończy zasypany cukrem. ;-)

    OdpowiedzUsuń