Kategorie

wtorek, 7 maja 2013

Tarta z botwinką


Lubicie botwinkę? Ja przepadam. Zawsze najlepsza była w formie barszczyku robiona przez mamę. Ten wariant jest równie dobry, a znacznie bardziej treściwy. Poza tym jest ciasto drożdżowe, więc czego chcieć więcej... Aha, jak większość wytrawnych tart doskonale sprawdza się również w wersji na zimno.


Składniki:

ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 gad drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suszonych (7-8 g)
  • 1 łyżeczka cukru (jeżeli dajemy świeże drożdże)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • około 60 ml wody
  • 2 łyżki oleju

nadzienie:
  •  2 pęczki botwinki (lub 400 g młodych buraczków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g camemberta
  • 200 ml jogurtu
  • 3 jajka
  • sól 
  • pieprz
  • olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

Świeże drożdże rozcieramy z cukrem na płyn i odstawiamy na chwilkę. Jeżeli używamy suszonych to dodajemy ich bezpośrednio do przesianej, do miski, mąki. Do mąki dodajemy jajko, olej, sól i płynne drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto, dolewając powoli wodę( u mnie ciasto zabrało  tym razem dokładnie 60 ml). Wyrobione, elastyczne i nie klejące się do ręki ciasto odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Tortownice o średnicy 24 cm smarujemy cienką warstwą oleju.
Botwinkę płuczemy dokładnie, kroimy i wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Gotujemy 3 minutki i osączamy na sitku. Jogurt mieszamy z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładamy botwinkę i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto rozwałkowujemy tak aby przykryć dno i zrobić około 2-3 centymetrowe boki. Na ciasto wykładamy gotowe nadzienie i układamy pokrojonego w plasterki camemberta. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz