Kategorie

środa, 27 marca 2013

Babka piaskowa


Pierwsza babka piaskowa, od dłuższego czasu, która mi wyszła bez żadnych najmniejszych problemów. W smaku całkiem dobra, choć myślałam że będzie zdecydowanie bardziej cytrynowa. No i zdecydowanie trzeba ją szybka zjeść, bo szybciutko wysycha. Dla mnie miłośnika piaskowych ciast jest zdecydowanie godna polecenia.  

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie budyniu cytrynowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku, sok i skórkę z cytryny. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, i dodajemy do puszystej masy, nie przerywając ucierania. Ciasto delikatnie łączymy z piana z białek. Przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie na 10 minut, po czym studzimy na kratce. Po ostudzeniu dekorujemy polewą.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. następna baba :)
    Czemu ją pokroiłaś? To nie będzie na święta???

    nie mam takiej formy z kominem... Po co jest ten komin? Może wiesz? żeby ciasto lepiej się rozłożylo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efciu nie na święta... za dużo by było...

      podejrzewam że komin jest po to żeby ciasto równo wyrastało i nie było problemu żeby się w środku zrobiło... możesz tą babeczkę spokojnie zrobić w formie keksowej...

      Usuń