Kategorie

sobota, 9 marca 2013

Tort gryczany


Prawdziwa gratka dla miłośników gryki. Pierwsze podejście do kaszy gryczanej na słodki i muszę przyznać że całkiem udane. Smakowanie tego ciasta sprawia niesamowitą przyjemność. W każdym kęsie początkowo bardzo wyraźnie narzuca się smak kaszy, zaraz po nim przychodzi słodycz bitej śmietany i dżemu, całość fantastycznie kończą migdały. Pycha. Następnym razem przekroje na trzy blaty co by było więcej  pysznego dżemorka.

Składniki:
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg cukru pudru
  • 15 dkg migdałów słodkich
  • 5 sztuk migdałów gorzkich (w skórkach)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki kaszy gryczanej (400 g mąki gryczanej)
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek kwaśnego dżemu  do przełożenia
  • 3/4 szklanki bitej śmietany
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:

  Kaszę zemleć, np w młynku do kawy. Zemleć też sparzone i obrane ze skórek migdały razem z gorzkimi. Utrzeć masło z połową cukru pudru, dodać cukier waniliowy. Ucierając dalej kolejno dodawać żółtka. Z białek ubić sztywną pianę dosypując resztę cukru. Do masy maślano-żółtkowej  dodawać na przemian mąkę gryczaną  i migdały oraz piane z białek, mieszając delikatnie, by piana nie opadła. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy 24cm. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyjąć z tortownicy, a gdy całkiem wystygnie, przekroić na dwa krążki i przełożyć dżemem. Wierzch tortu udekorować bitą śmietaną.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz