Kategorie

czwartek, 28 marca 2013

Bananowe ciasto bawarskie


Ciekawe ciasto dla tych którzy nie boją się surowych jajek. Ja się nie boje wiec się zajadam... Ogólnie jest pyszne. Miśka zachwyciło od razu, mnie dopiero po nocy w lodówce. Jedyne co poprawię następnym razem, to spód. Ta wersja nie szczególnie chciała współpracować przy krojeniu. Lepiej będzie herbatniki rozkruszyć, czy rozetrzeć, wymieszać z roztopioną czekoladą i tym wylepić dno. Ale to następnym razem, bo następny raz będzie na pewno...
 
Składniki:

  • 4 banany
  • 200 ml bitej śmietany
  • 10 dag czekolady
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z jednej cytryny
  • 15 dkg herbatników
  • 10 dkg dżemu
Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, układamy herbatniki i polewamy ich roztopiona czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Banany obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy kilka minut w wodzie z 3 łyżkami cukru i sokiem z cytryny (wody tylko tyle żeby przykryć banany). Odcedzamy, a do płynu dodajemy namoczona w niewielkiej ilości wody żelatynę. łączymy płyn z bananami. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy banany cały czas miksując. Delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i piana z białek. Gotowa masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i schładzamy około 3-4 godzin.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz