Kategorie

czwartek, 7 marca 2013

Parówki w cieście


Niby najzwyklejsze w świecie parówki w cieście a jednak takie jakby trochę inne. Ciasto krucho drożdżowe jest strasznie sycące. Wspaniała propozycja na ciepłą kolację. Ciekawy wygląd skusi nawet najbardziej zatwardziałego niejadka.

Składniki:
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 10 dkg margaryny
  • 2 żółtka (białek nie wyrzucać)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • 8 parówek
  • zioła lub przyprawy do posypania wierzchu (jakie kto lubi)
  • starty żółty ser
Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, szczyptę soli i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, całe jajo, drożdże i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części. Sposób składania podpatrzony na stylowi.pl (patrz zdjęcie poniżej). Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanymi białkami, posypać startym serem i ziołami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (do zrumienienia ciasta).

Smacznego.


2 komentarze: