Słodziutki, pyszniutki, rozpływa się w ustach... No i ten zapieczony kogel-mogel chrupiący z wierzchu lekko płynny w środku... Wspaniały, choć mocno zasładza. Wszystkim domownikom bardzo smakował, na pewno powtórzę go na święta. Gorąco polecam.
Składniki:
spód:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g masła
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka
- 6 żółtek
- 150 g cukru pudru
- duży cukier waniliowy
- 2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto posiekać, a następnie szybko zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić 2 godzinki. Blaszkę o wymiarach 24x26 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem, można lekko podnieść boki, ale nie jest to konieczne. Ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. W tym czasie z cukru, cukru waniliowego i żółtek ukręcić kogel-mogel. Domieszać do niego lekko rozdrobnione płatki migdałowe. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i piec jeszcze 10 minut, aż wierzch się lekko wysuszy.
Udekorować wedle uznania.
Smacznego.
Uwielbiam takie mazurki. Kiedyś koleżanka robiła cytrynowy. Pyszota. :)
OdpowiedzUsuńcytrynowy powiadasz... musiał być pyszny...
Usuń