Przepis zaczerpnięty z jednej z książek Siostry Anastazji. Smaczne i bardzo szybkie kotleciki. Są bardzo delikatne, praktycznie rozpływają się w ustach. Typowi mięsożercy mogą być troszkę zawiedzeni, chociaż mojemu Miśkowi bardzo smakują pomimo tego że on z warzyw to najchętniej schabowego...
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 średnie czerwone cebule
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka (sporo)
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka i cebule pokroić w kostkę, wymieszać razem z żółtkami jaj oraz przyprawami i odstawić na około 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Do mięska dodać mąki i pianę z białek. Całość wymieszać delikatnie by piana nie opadła. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż ładnie się zrumienią.
Smacznego.
Aż ślinka leci! :)
OdpowiedzUsuńco nie... ciekawa jestem jak by mąki podmienić na siemieniem... może by na MM było...
UsuńNo wtedy byłyby MMowe. :) Mniam.
OdpowiedzUsuń