Kategorie

wtorek, 5 marca 2013

Puszyste kotleciki z piersi kurczaka


Przepis zaczerpnięty z jednej z książek Siostry Anastazji. Smaczne i bardzo szybkie kotleciki. Są bardzo delikatne, praktycznie rozpływają się w ustach. Typowi mięsożercy mogą być troszkę zawiedzeni, chociaż mojemu Miśkowi bardzo smakują pomimo tego że on z warzyw to najchętniej schabowego...

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 średnie czerwone cebule
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka (sporo)
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Pierś z kurczaka i cebule pokroić w kostkę, wymieszać razem z żółtkami jaj oraz przyprawami i odstawić na około 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Do mięska dodać mąki i pianę z białek. Całość wymieszać delikatnie by piana nie opadła. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż ładnie się zrumienią.

Smacznego.


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. co nie... ciekawa jestem jak by mąki podmienić na siemieniem... może by na MM było...

      Usuń
  2. No wtedy byłyby MMowe. :) Mniam.

    OdpowiedzUsuń