Kategorie

wtorek, 5 marca 2013

Kukurydziane ciasto z jabłkami


Jeden z kilku przepisów, które przykuły moją uwagę, z książeczki "Niezwykłe potrawy ze zwykłych kasz". Może nie nadaje się na specjalne okazje lecz jest to świetne ciacho do herbatki spokojnym popołudniem. Następnym razem dodam do jabłek cynamon, powinno być jeszcze lepsze, lecz mogę się mylić...

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do formy
Wykonanie:

Kaszę wymieszać z mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, stopniowo ciągle mieszając dodawać kaszę z mąką i dobrze ciepłe mleko. Poszatkowane jabłka dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem, na końcu wlać koniak. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy 24 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z formy ciacho posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


4 komentarze:

  1. Ale cuda robisz! Ja bym Cię adopotowała, Basiu. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marta... Miśko stwierdził, że mnie nie odda...

      Usuń
  2. Basiu, ja Was adoptuję w komplecie. Z sunieczką też. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze możesz się do nas, albo chociaż gdzieś bliżej przenieść... choć w sumie lipnie u nas z pracą...

      Usuń