Świetna alternatywa dla nudnych kotletów mielonych. Osobiście nie przepadam za gotowanym mięsem. Teftele jednak bardzo do mnie przemawiają. Potrawa nie wymaga zachodu, robi się ją bardzo szybko i łatwo. Po za tym wychodzi tego całkiem sporo więc nawet takie obżartuchy jak My będą mieć problem by opchnąć całość.
Składniki:
- 50 dkg mięsa mielonego
- 10 dkg bułki
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (można dać więcej)
- tłuszcz do smażenia
- pieprz
- sól
- bulion z 2 kostek rosołowych
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- łyżka posiekanej natki pietruszki (można dać suszoną)
- sól
Mięsko mieszamy z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, posiekaną cebulką, szczypiorkiem i jajkiem. Oprószamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i przez chwilkę obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy je do rondelka z rozgrzanym masłem i zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat, wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy. Dusimy 25 minut. Przed podaniem posypujemy zieleninką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz