Kategorie

niedziela, 24 marca 2013

Teftele w pikantnym sosie


Świetna alternatywa dla nudnych kotletów mielonych. Osobiście nie przepadam za gotowanym mięsem. Teftele jednak bardzo do mnie przemawiają. Potrawa nie wymaga zachodu, robi się ją bardzo szybko i łatwo. Po za tym wychodzi tego całkiem sporo więc nawet takie obżartuchy jak My będą mieć problem by opchnąć całość.

Składniki:
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 10 dkg bułki
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (można dać więcej)
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz
  • sól
Sos:
  • bulion z 2 kostek rosołowych
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki (można dać suszoną)
  • sól
 Wykonanie:

Mięsko mieszamy z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, posiekaną cebulką, szczypiorkiem i jajkiem. Oprószamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i przez chwilkę obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy je do rondelka z rozgrzanym masłem i zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat, wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy. Dusimy 25 minut. Przed podaniem posypujemy zieleninką.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz