Puszysty, bardzo delikatny deser. Lekki i orzeźwiający. Z wyczuwalną nuta alkoholu, dlatego jeżeli ktoś nie lubi smaku whisky proponuje zamienić na coś co lubicie.Co ważne nie jest mdły, słodkości nadają mu pokruszone bezy co jednak sprawia że deserek nie nadaje się do przechowywania. Zrobić i zjeść, inaczej beziki się rozpuszczą a nie o to przecież chodzi. Pyszne i doskonale wykończenie dla spokojnej leniwej niedzieli.
Składniki:
- 450 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki whisky lub brandy
- 9 dkg bez, grubo pokruszonych
- 6-7 truskawek (plus do dekoracji)
- 3 dkg migdałów w płatkach lub siekanych
Śmietanę z whisky ubić, po czym delikatnie wymieszać z pokruszonymi bezami i truskawkami. Tak przygotowana masę podzielić na 6 pucharków i oziębić przez około 20 minut. Na patelni uprażyć migdały. Gotowy deser tuż przed podaniem udekorować truskawkami i obsypać migdałami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz