Kategorie

środa, 13 marca 2013

Kruche ciasteczka na krupczatce



Dobrze czasami jest pogrzebać w starych, papierowych, zdawać by się mogło, śmieciach. Ostatnio szperając w papierach do wyrzucenia znalazłam kilka kart kalendarza "zdzieraka", między nimi trafił się ciekawy przepisik na ciastka. Podwinęłam więc rękawy i efekty pooglądać możecie na zdjęciach.

Składniki:
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka
  • dowolny aromat
  • 1 białko i gruby cukier do posypania
Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło i margarynę, posiekać nożem. Dodać cukier żółtka i aromat i szybko zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciacho, zawinięte w folię spożywczą, schować na 10-20 minut do lodówki. Wałkować podsypując krupczatką na grubość około 1/2 cm. i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka posmarować roztrzepanym lekko białkiem i posypać grubym cukrem kryształem (polecam cukier perlisty). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz