Bardzo fajny sernik. Chyba pierwszy, w którym nie przeszkadza mi to, że nie jest to sam ser. Wbrew pozorom nie ma z nim szczególnie dużo pracy. Najwięcej roboty jest z masa orzechową. Zdecydowanie wart wypróbowania.
Składniki:
ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 125g margaryny
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- 150g mielonych orzechów
- około 2 łyżek kawy mielonej
masa serowa:
- 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego( następnym razem wezmę 1 i 1/2 kg)
- 1/2 litra mleka
- 3 żółtka
- 8 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyklejamy powstałym ciastem blaszkę o wymiarach 28x36cm wyłożona wcześniej papierem do pieczenia. Odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Orzechy mieszamy z mąką i bułką i delikatnie mieszamy z białkami. Masę nakładamy małymi kupkami na ciasto i całość posypujemy przez sitko kawą. Składniki na masę serową miksujemy ze sobą( powinniśmy uzyskać dość rzadką masę). Delikatnie chochelką nakładamy między kupki warstwy orzechowej i zalewamy wierzch. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 1 i 1/2 godziny. Jeżeli wierzch by się za bardzo przypiekał można go przykryć folia aluminiową.
Smacznego.
Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń