Kategorie

sobota, 30 marca 2013

Sernik z orzechami



Bardzo fajny sernik. Chyba pierwszy, w którym nie przeszkadza mi to, że nie jest to sam ser. Wbrew pozorom nie ma z nim szczególnie dużo pracy. Najwięcej roboty jest z masa orzechową. Zdecydowanie wart wypróbowania.

Składniki:

ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 125g margaryny
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa orzechowa:
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 150g mielonych orzechów
  • około 2 łyżek kawy mielonej

masa serowa:
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego( następnym razem wezmę 1 i 1/2 kg)
  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyklejamy powstałym ciastem blaszkę o wymiarach 28x36cm wyłożona wcześniej papierem do pieczenia. Odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Orzechy mieszamy z mąką i bułką i delikatnie mieszamy z białkami. Masę nakładamy małymi kupkami na ciasto i całość posypujemy przez sitko kawą. Składniki na masę serową miksujemy ze sobą( powinniśmy uzyskać dość rzadką masę). Delikatnie chochelką nakładamy między kupki warstwy orzechowej i zalewamy wierzch. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 1 i 1/2 godziny. Jeżeli wierzch by się za bardzo przypiekał można go przykryć folia aluminiową.

Smacznego.


1 komentarz: