Kategorie

sobota, 6 lipca 2013

Chleb na piwie



Expresowy niezawodny chlebek. Dzięki dodatkowi miodu jest lekko słodki w smaku. Bardzo dobrze się przechowuje i jest nie zastąpiony gdy mamy ochotę na szybkie i ciut inne pieczywo. Ciasto jest rzadkie więc najwygodniej go wyrabiać w malakserze, albo mikserem, rękami prawdę mówiąc jeszcze nie próbowałam.

Składniki:
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1-1,5 łyżeczki soli
Wykonanie :

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać około 15-20 minut, najlepiej mikserem na hakach do ciasta drożdżowego, albo malakserem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki keksowej ( u mnie 25x12 cm) i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Musi się ładnie zrumienić i przy pukaniu w spód wydawać głuchy odgłos.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz