Kategorie

wtorek, 23 lipca 2013

Torcik orzechowy z bezą


Ciężko oprzeć się czemukolwiek wychodzącemu z zamrażarki podczas takiego upału. Prażone orzeszki z bezami potrafią poruszyć chyba każdego łasucha. W wersji mrożonej z gęstym owocowym sosikiem są po prostu obłędne. Szkoda że tak szybko zniknęły.

Składniki:
  • 100 g pokruszonych bezików (najlepsze byłyby własne, przepis tutaj)
  • 450 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka kakao
Polewa:
  • 1 szklanka soku wiśniowego (może być kompot)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 20 cm. wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki) i wysypujemy na dno połowę pokruszonych bezików. Śmietanę ubijamy razem z cukrem na sztywno. Orzechy prażymy na suchej patelni, wykładamy na ścierkę i pocierając pozbawiamy skórek. Już łyse :) siekamy i razem z brandy i 2/3 pozostałych bezików dodajemy do śmietany. Delikatnie mieszamy i wykładamy na bezowy spód, wyrównujemy.  Wierzch przykrywamy pozostałymi bezami. Całość szczelnie przykryte wstawiamy na minimum 10 godzin do zamrażarki.
Po zamrożeniu posypujemy wierzch kakaem i dajemy całości odpocząć od Syberii na jakieś 15 minut zanim zaczniemy kroić.
Sok wiśniowy podgrzewamy i mieszamy z cukrem. Zagotowujemy i wlewamy do niego mąkę rozrobioną w wodzie. Chwilę gotujemy cały czas mieszając i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego.


1 komentarz: