Kategorie

wtorek, 30 lipca 2013

Tort czekoladowy z malinami


25 lipca stuknęło nam z Miśkiem 12 wspólnych lat. A jak rocznica to i tort. Padł pomysł na tort czekoladowy. Nie mogło się obyć, rzecz jasna, bez ukochanych moich malinek. Genialne ciasto czekoladowe w połączeniu z masa śmietanową wzbogaconą kakaem sprawdziło się doskonale.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • tłuszcz i kaszka manna do formy
Masa + dekoracja:
  • 500 ml śmietany kremówki + 300 ml
  • 3 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki
  • 1 łyżka czubata kakao + 1 łyżka płaska
  • 1/3 szklanki wody + 1/4 szklanki
  • 3 łyżki cukru pudru + 2 łyżki
  • 1 koszyczek (około 700 g) malin 
  •  do dekoracji kakaowe beziki
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. W oddzielnych miskach mieszamy suche i mokre (bez kawy) składniki na ciasto. Następnie dodajemy mokre do suchych i łączymy mikserem na najniższych obrotach. Stale miksując wlewamy powoli gorącą kawę. Gotowe ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Po ostygnięciu ścinamy wyrośniętą górkę na równo i odkładamy ją do wyschnięcia. Resztę ciasta dzielimy na trzy równe placki.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Żelatynę namaczamy w wodzie i napęczniałą podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Do ciepłej żelatyny dodajemy ciągle mieszając 1-2 łyżki bitej śmietany i po rozmieszaniu całość wlewamy do ubitej wcześniej śmietany. Dodajemy kakao i mieszamy.
Gotową masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na spód z ciasta i układamy lekko wciskając malinki (odkładamy kilka ładnych sztuk do dekoracji). Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynności.
Tak przygotowane ciacho wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pod koniec tego czasu zabieramy się za bitą śmietanę do dekoracji powtarzając analogicznie czynności z masy. Dekorujemy według uznania i wstawiamy na minimum godzinkę do lodówki.
Wróćmy do ściętej wcześnie górki ciasta. Możemy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach i powstałe okruchy wykorzystać do przystrajania ciast lub do deserów.

Smacznego.


Z bitej śmietany i okruchów ciasta powstały mi jeszcze po dodaniu wisienek wspaniałe deserki.



3 komentarze: