Dość ciekawy smaczny piegusek. Kolejne łatwe, miłe i przyjemne wykorzystanie sezonowych owoców. Wychodzi strasznie wysokie, więc już wiem że następnym razem dam większą blaszkę i jeszcze więcej owoców. Albo go przetnę i przełożę jakąś smaczną masą lub konfiturką.
Składniki:
- 8-10 moreli (mogą być brzoskwinie z puszki)
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mielonego maku
- 150 ml mleka
- tłuszcz do formy
Masło, cukier puder i sól ubijamy na kremową, puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i nadal ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy połowę mleka, wsypujemy mak i dolewamy resztę mleka. Ubijamy nadal do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm. smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej gotowe ciasto. Na wierzchu układamy połówki moreli wypukłością do dołu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około godzinki do suchego patyczka.Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego.
Fajny ten piegusik:)
OdpowiedzUsuń