Kategorie

sobota, 13 lipca 2013

Pierś z kurczaka w sosie curry


Wyśmienite orientalne danie, które urzekło nas do tego stopnia że zjedliśmy prawie wszystko na raz - a miało być na dwa dni. Ryżyk z powodzeniem można wykorzystać do innych dań bądź też jako samodzielne szybkie danie. Jest po prostu nieziemsko pyszny.

Składniki:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona lub żółta papryka
  • 4 łyżki masła
  • 150 g ryżu
  • 1 l bulionu z kury
  • 100 g gotowanej szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/8 l śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Obraną cebulę kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki. Na łyżce masła szklimy łyżkę cebuli, dodajemy ryż i smażymy aż stanie się przezroczysty. Zalewamy go 1/2 litra gorącego bulionu i gotujemy do miękkości. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanego ryżu.
Resztę cebuli dusimy w 2 łyżkach masła. Dodajemy mąkę i curry, zalewamy bulionem i dusimy mieszając aż do zgęstnienia. Dodajemy do tego paprykę i śmietanę i dusimy jeszcze około 2 minut.
Pierś z kurczaka obsypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na reszcie masła na średnim ogniu 5 minut z każdej strony. Tak przygotowane mięsko zalewamy sosem curry i zostawiamy na chwilę do połączenia smaków.
Podajemy z wcześniej przygotowanym ryżem.

Smacznego.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam kurczaka curry, aromatycznie i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń