Kategorie

wtorek, 16 lipca 2013

Pulpeciki z papryką i makaronem



Bardzo dobre danie dla wygłodniałej czteroosobowej rodzinki. Wszyscy spokojnie się najedzą. Gotowane pulpeciki smakują świetnie same, jeszcze przed dodaniem do sosu. Całość jest bardzo smaczna. Ostatecznie wychodzi nam danie jedno garnkowe, choć wszystko robi się praktycznie oddzielnie. Dobrze, że nas jest tylko dwójka i zostało nam na jutro.


Składniki:
  • 400 g chudego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 750 ml bulionu
  • 200 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 papryki (u mnie zielona i żółta)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • papryka
Wykonanie:

Mielone mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, 4 łyżkami zimnej wody. Pół cebuli drobniutko kroimy i dokładamy do mięsa razem z przyprawami. Dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Wywar doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięsne kuleczki. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 3-5 minut, zależnie od tego jak duże pulpeciki nam wyszły.
W oddzielnym garnczku przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, tak aby pozostał al dente.
Pozostałe pół cebuli kroimy w średnią kostkę i razem z posiekanym czosnkiem przesmażamy na maśle. Dodajemy do niej mąkę, zalewamy to bulionem z pod gotowania pulpecików. Dokładamy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Dokładamy do patelni pulpeciki i gotujemy wszystko na  małym ogniu około 3-4 minut. Papryki kroimy w paski i dokładamy do patelni. Gotujemy wszystko kolejne kilka minut, papryki powinny jednak pozostać chrupiące. Dokładamy makaron i zestawiamy z ognia. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę, żeby przeszło smakami.
Na talerzu posypujemy obficie natką pietruszki.

Smacznego.


1 komentarz:

  1. pierwszy raz robiłam pulpeciki na wrzacym bulionie, wczesniej: smażyłam na oleju. Od dziś będę wykorzystywać Twój sposób! :) sosik tez smakowity☺dzięki za przepis☺

    OdpowiedzUsuń