Facet w kuchni u niektórych wywołuje przerażenie, na samą myśl o tym co zastaną gdy do niej wejdą.
Ja odczuwam ciekawość, bo wiem, że jak Miśko gotuje to na pewno będzie mega smacznie. I kolejny raz się nie zawiodłam. Obiadek wyszedł przepyszny. Kurczak słodko-kwaśny idealnie komponuje się z ryżem i tak też został podany. Generalnie nie lubię jak ma drugie zmiany, ale jak czeka na mnie taki obiad, to jestem skłonna je zaakceptować i prosić o więcej :)
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 3 pomidory
- puszka ananasa w kawałkach
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- oliwa
- natka pietruszki
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
Filety myjemy, suszymy i oprószamy solą oraz pieprzem.Obsmażamy na oliwie na złoty kolor. Zdejmujemy na deseczkę i po chwili odpoczynku (mięska oczywiście), kroimy go w mniejsze kawałki. Na tłuszczu z pod kurczaka przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie wkładamy kawałki kurczaka, odsączonego ananasa a także pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Zalewamy to syropem z pod ananasa wymieszanym z miodem. Redukujemy całość płynu na większym ogniu do uzyskania pysznego sosiku. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i kurkumą, która nada mu pięknego koloru. Posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz