Kategorie

czwartek, 11 lipca 2013

Filet z pomidorami i anansami



Facet w kuchni u niektórych wywołuje przerażenie, na samą myśl o tym co zastaną gdy do niej wejdą.
Ja odczuwam ciekawość, bo wiem, że jak Miśko gotuje to na pewno będzie mega smacznie. I kolejny raz się nie zawiodłam. Obiadek wyszedł przepyszny. Kurczak słodko-kwaśny idealnie komponuje się z ryżem i tak też został podany. Generalnie nie lubię jak ma drugie zmiany, ale jak czeka na mnie taki obiad, to jestem skłonna je zaakceptować i prosić o więcej :)
Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 3 pomidory
  • puszka ananasa w kawałkach
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Filety myjemy, suszymy i oprószamy solą oraz pieprzem.Obsmażamy na oliwie na złoty kolor. Zdejmujemy na deseczkę i po chwili odpoczynku (mięska oczywiście), kroimy go w mniejsze kawałki. Na tłuszczu z pod kurczaka przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Następnie wkładamy kawałki kurczaka, odsączonego ananasa a także pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Zalewamy to syropem z pod ananasa wymieszanym z miodem. Redukujemy całość płynu na większym ogniu do uzyskania pysznego sosiku. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i kurkumą, która nada mu pięknego koloru. Posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz