Mazurek który okazał się być hitem tegorocznych świąt. A przyznam, że po mazurku pomarańczowym, który wyszedł mi lekko gorzkawy( bo nie chciało mi się dokładnie obierać pomarańczy) miałam stresa czy będzie smaczny. Doskonale orzeźwiający. Idealna odskocznia od słodkich ciast warstwowych z masami. Jak każde kruche ciasto łatwy w przygotowaniu i mało pracochłonny. Ciasto równie dobrze możemy zagnieść nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Składniki:
kruche ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 180g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 jajek
- 180g drobnego cukru
- 300ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 2 cytryn
- 150 ml soku z cytryny
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko, wkładamy w folię i schładzamy około 30 minut. Formę o wymiarach 25x28 cm wykładamy papierem lub dokładnie wysmarowujemy masłem i wysypujemy kasza manną. Przygotowana brytfankę wykładamy ciastem robiąc boki wysokości około 3 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy groszkiem lub kuleczkami ceramicznymi i podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Składniki na masę miksujemy na gładko i wylewamy na podpieczony spód (po usunięciu oczywiście papieru i groszku). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki. Robimy kandyzowana cytrynę. Zagotowujemy wodę z cukrem i do powstałego syropu wkładamy cytrynę pokrojona na plasterki. Gotujemy około 10 minut. Wykładamy na schłodzone ciacho i pędzelkiem smarujemy pozostałym syropem.
Smacznego.
Cytrynowy mój ukochany!
OdpowiedzUsuńbędę o nim pamiętać za rok!
OdpowiedzUsuńciasto jest cienkie? A ta grubość to z masy? Tak sobie wyobrażam :P
Ciasto cieniutkie... Tutaj podałam przepis na 1i 1/2 porcji ciasta, ja zrobiłam z jednej i brakło mi na boki... więc nie mogłam wlać całej masy...
Usuń