Kategorie

środa, 3 kwietnia 2013

Mazurek cytrynowy



Mazurek który okazał się być hitem tegorocznych świąt. A przyznam, że po mazurku pomarańczowym, który wyszedł mi lekko gorzkawy( bo nie chciało mi się dokładnie obierać pomarańczy) miałam stresa czy będzie smaczny. Doskonale orzeźwiający. Idealna odskocznia od słodkich ciast warstwowych z masami. Jak każde kruche ciasto łatwy w przygotowaniu i mało pracochłonny. Ciasto równie dobrze możemy zagnieść nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.


Składniki:

kruche ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 180g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
masa cytrynowa:
  • 8 jajek
  • 180g drobnego cukru
  • 300ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny
kandyzowana cytryna:
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko, wkładamy  w folię i schładzamy około 30 minut. Formę o wymiarach 25x28 cm wykładamy papierem lub dokładnie wysmarowujemy masłem i wysypujemy kasza manną. Przygotowana brytfankę wykładamy ciastem robiąc boki wysokości około 3 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy groszkiem lub kuleczkami ceramicznymi i podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Składniki na masę miksujemy na gładko i wylewamy na podpieczony spód (po usunięciu oczywiście papieru i groszku). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki. Robimy kandyzowana cytrynę. Zagotowujemy wodę z cukrem i do powstałego syropu wkładamy cytrynę pokrojona na plasterki. Gotujemy około 10 minut. Wykładamy na schłodzone ciacho i pędzelkiem smarujemy pozostałym syropem.


Smacznego.



3 komentarze:

  1. będę o nim pamiętać za rok!
    ciasto jest cienkie? A ta grubość to z masy? Tak sobie wyobrażam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto cieniutkie... Tutaj podałam przepis na 1i 1/2 porcji ciasta, ja zrobiłam z jednej i brakło mi na boki... więc nie mogłam wlać całej masy...

      Usuń