Kategorie

piątek, 3 maja 2013

Muffinki cytrynowe z maślanym kremem


Przepyszne mocno cytrynowe muffinki. Dobrze słodki krem z delikatną nutka cytryny idealnie do nich pasuje. Są banalnie proste, zawsze wychodzą doskonałe i cieszą się ogromnym powodzeniem. Krem nawet po kilku godzinach poza lodówką nadal ładnie się trzyma i dobrze wygląda.

Składniki: 

muffinki:
  • 280g mąki
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny ( 2 łyżki)

krem maślany:
  • 125 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
 Wykonanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i proszek do pieczenia, w drugiej mokre: olej, mleko, jajka, skórkę i sok z cytryny. Łączymy mokre z suchymi i nakładamy  do foremek do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Masło ucieramy na puszystą masę po czym partiami dodajemy cukier puder, mleko i sok z cytryny. Ucieramy aż krem będzie gładki. Zimne muffinki dekorujemy przy użyciu szprycy ozdobna końcówką.

Smacznego.




3 komentarze: