Kategorie

czwartek, 25 kwietnia 2013

Krem cytrynowo-bananowy



Zimny deser we wiosenny ciepły dzień to jest to co tygryski lubią najbardziej. A jeszcze jak ma orzeźwiający smak to już w ogóle jest pięknie. Mocno cytrynowy krem idealnie złamany słodyczą dojrzałych bananów. Pyszny!


Składniki:
  • 500g serka homogenizowanego( np. Emilka)
  • 2 dojrzałe banany
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • 80ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • duża cytryna
  • biszkopciki do przybrania

Wykonanie:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a jak napęcznieje to rozpuszczamy w gorącym mleka. Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy serek, skórkę z cytryny i sok. Delikatnie mieszamy i dolewamy mleko, ponownie mieszamy. Banany kroimy w plasterki. Na spód pucharków dajemy część bananów, przykrywamy ich kremem, kolejne banany i znowu krem i tak do wykorzystania składników. Nakładanie kończymy porcją kremu( banany by nam ściemniały i nie ładnie by to wyglądało). Odstawiamy na minimum godzinkę do lodówki. Po wyjęciu ozdabiamy biszkopcikami i w wersji dla dorosłych możemy polać łyżką likieru bananowego.

Smacznego.


4 komentarze:

  1. Witam Cię Basiu,
    chciałabym zaprosić Ciebie do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI na stronie znajdzprzepisy.pl!

    Dołączyło już do nas ponad 1000 blogerów i byłoby mi bardzo miło, jakby i Ty ze swoim blogiem zawitała do nad. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń