Zimny deser we wiosenny ciepły dzień to jest to co tygryski lubią najbardziej. A jeszcze jak ma orzeźwiający smak to już w ogóle jest pięknie. Mocno cytrynowy krem idealnie złamany słodyczą dojrzałych bananów. Pyszny!
Składniki:
- 500g serka homogenizowanego( np. Emilka)
- 2 dojrzałe banany
- czubata łyżeczka żelatyny
- 80ml mleka
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- duża cytryna
- biszkopciki do przybrania
Wykonanie:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a jak napęcznieje to rozpuszczamy w gorącym mleka. Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy serek, skórkę z cytryny i sok. Delikatnie mieszamy i dolewamy mleko, ponownie mieszamy. Banany kroimy w plasterki. Na spód pucharków dajemy część bananów, przykrywamy ich kremem, kolejne banany i znowu krem i tak do wykorzystania składników. Nakładanie kończymy porcją kremu( banany by nam ściemniały i nie ładnie by to wyglądało). Odstawiamy na minimum godzinkę do lodówki. Po wyjęciu ozdabiamy biszkopcikami i w wersji dla dorosłych możemy polać łyżką likieru bananowego.
Smacznego.
Fajny ten kremik :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny :))
Usuńwygląda super : )
OdpowiedzUsuńWitam Cię Basiu,
OdpowiedzUsuńchciałabym zaprosić Ciebie do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI na stronie znajdzprzepisy.pl!
Dołączyło już do nas ponad 1000 blogerów i byłoby mi bardzo miło, jakby i Ty ze swoim blogiem zawitała do nad. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)