Kategorie

niedziela, 7 kwietnia 2013

Sernik kokosowy


Coś mnie podkusiło i zakupiłam ser w wiaderku. Chwila zadumy i pomysł gotowy. Wyszedł bardzo delikatny i smaczny serniczek. Bardzo zaskoczona prostotą i łatwością wykonania tego ciasta polecam je każdemu nawet początkującym domowym cukiernikom.

Składniki:
  • 1 kg serka w kubeczku o smaku waniliowym(np. President)
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g herbatników
  • 1/2 łyżeczki kakao
  •  lukier (najlepiej robiony rumowy)
  • tłuszcz i kasza manna do wysypania blaszki
Wykonanie:

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe i odstawiamy do ostudzenia. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Herbatniki kruszymy, mieszamy z 4 łyżkami wiórków i roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wyklejamy dno blaszki. Spód posypujemy kakaem (dobrze jest użyć sitka). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrami do białości. Wciąż ucierając dodajemy ser, budynie i kokosy (2 łyżki odkładamy do dekoracji). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wylewamy na przygotowany wcześniej spód i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 2 godziny. Po upieczeniu zostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Wierzch dekorujemy lukrem i wiórkami.

Smacznego.


2 komentarze: