Kategorie

niedziela, 21 kwietnia 2013

Mus koktajl winogronowy



Przepyszny deser. Choć mam pewne zastrzeżenia, ale to pewnie wina mojego winogrona. Nie osiągnęłam musu z owoców, były mocno wodniste, dlatego słowo "koktajl" w nazwie. Pomimo tego jest godny polecenia. Przypominał mi w smaku truskawki ze śmietanką. Dobrze że nie było więcej, bo bym się chyba nie powstrzymała przed dokładką... Następnym razem spróbuje też zrobić wersję z żelatyną, co by mogło spokojnie postać w lodówce.

Składniki:
  • 600 g winogron
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • zagęstnik do śmietany (śmietan fix)
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • sok z cytryny
  • płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie:

Z winogron wybieramy i odkładamy 12 najładniejszych sztuk i zostawiamy do dekoracji. Pozostałe pozbawiamy pestek i miksujemy na mus, pod koniec dodając połowę cukru i sok z cytryny. Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem i pozostałym cukrem na sztywno. Delikatnie łączymy śmietanę z winogronami, przekładamy do pucharków, ozdabiamy odłożonymi sztukami i uprażonymi migdałami. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz