Kategorie

piątek, 5 kwietnia 2013

Cebulowe ciasteczka


Ciekawa przekąska na wieczór do białego wina, czy jako dodatek do różnych dipów. Równie fajne do czystych zup. Doskonała alternatywa dla krakersów. Przyjemnie cebulowe. Ocet jest kompletnie nie wyczuwalny, a mak nadaje fajnego posmaku i super wyglądu.

Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 bardzo duże cebule
  • łyżka suchego maku
  • łyżeczka octu
  • sól
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drobniutko posiekaną zimną margarynę. Cebulę trzemy, na drobnej tarce bezpośrednio do miski z mąką i margaryną. Dodajemy pozostałe składniki nie żałując soli i szybko zagniatamy. Wkładamy na minimum pół godzinki do lodówki. Rozwałkowujemy na stolnicy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3-4 mm i wycinamy krążki kieliszkiem do wina. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciasteczko nakłuwamy  kilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około 12-15 minut do lekkiego nabrania koloru.

Smacznego. 


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię tego typu rzeczy. Cebulowy smak ciasteczek musi być super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest super... Trudno się powstrzymać żeby nie zjeść wszystkich:))

      Usuń