Kategorie

niedziela, 14 kwietnia 2013

Bajaderki białe








Po przepysznych poprzednich bajaderkach przyszła kolej na wersję białą. Doskonałym dodatkiem do nich są Białe Michaszki. Ten wariant jak dla mnie jest jeszcze lepszy od poprzednich, choć ma ten minus że nie zużyjemy ciemnego ciasta. Są dużo delikatniejsze i mają bardziej truflową konsystencję. Coś czuje że nie będzie to ostatnia wariacja na temat bajaderki...


Składniki:

  • 1,2 kg ciast, ciastek i innych słodkich wilgotnych odpadków (bez mas i galaretek)
  • 140 ml mleka
  • 120 g masła
  • 2 łyżka miodu
  • 280 g cukierków Michaszki Białe ( u mnie firmy Wawel)
  • 4-5 łyżek rumu białego
  • 5 łyżek suszonej żurawiny
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 150 g około migdałów mielonych do obtaczania
Wykonanie:

Ciasto (np po świąteczny baranek wielkanocny) drobno rozkruszamy i mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz 6-8 sztukami drobno posiekanych Michaszków . Żórawinę zalewamy gorącą wodą i jak zmięknie to siekamy na mniejsze kawałki. W garnczku rozpuszczamy masło z mlekiem, miodem i pokrojoną resztą Michaszaki. Do rozpuszczonej mikstury dodajemy alkohol i żurawinę. Mieszamy i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ręką, czy łyżką na względnie gładką masę. Jeżeli jest bardzo miękkie, to odstawiamy na chwilkę do lodówki, a jeżeli się daje to od razu formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w migdałach, układamy na talerzu i do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego.



1 komentarz: