Kategorie

wtorek, 9 kwietnia 2013

Naleśniki a'la wraps


Super obiad nam się wczoraj udał. Wychodzi tego dobre cztery porcje, więc było i śniadańko do pracy na dziś. Od kiedy zobaczyliśmy program Gorgona Ramsay'a, w którym robił podobnie doprawione mięsko, to nasz wariant gościł u nas już kilka ładnych razy. Szkoda tylko, że u nas nie da się niestety kupić wszystkich dodatków jakie dawał autor, ale i tak jest boskie.

Składniki:

naleśniki:
  • 1 litr mleka
  • 1 jajko
  • mąki tyle ile zabierze ciasto
  • 5-6 łyżek oleju
Nadzienie:
  • 70 dag mięsa mielonego
  • 2-3 łyżko oliwy
  • 1 chilli z nasionami
  • 3 cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 małe cebulki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 pomidorki suszone w oliwie
  • 1 pęczek szczypiorku
dodatkowo:
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • 40 dag sera żółtego startego na drobnej tarce
  • ulubiony sos (u nas tym razem gotowa remulada duńska )
Wykonanie:

Mleko łączymy z jajkiem i olejem, i mieszając dosypujemy mąki do uzyskania ciasta o konsystencji rzadkiej śmietany. Odstawiamy na kilka minut. Ponownie mieszamy i smażymy, nie za cienkie naleśniki, bez tłuszczu na teflonowej patelni( u nas średnicy 28 cm).
Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięsko mielone, solimy i pieprzymy. Smażymy na dużym ogniu rozdzielając na malutkie kawałeczki. Ma się mocno przesmażyć, nie udusić. Gotowe mięsko zdejmujemy na sitko żeby odciekło z ewentualnego tłuszczyku. Na patelni po mięsku (bez mycia) przesmażamy drobno pokrojony imbir, czosnek i oczywiście chilli. Następnie dodajemy posiekana cebulkę, gdy się przesmaży posypujemy wszystko cukrem, chwilkę mieszamy i dodajemy mięsko.Dokładamy posiekane suszone pomidorki i łyżkę oliwy ze słoiczka z pomidorkami. Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny, ewentualnie dosalamy i dopieprzamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany szczypiorek.
Każdego naleśnika smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy mięsko, kilka plasterków świeżego pomidora i ogórka, zasypujemy serkiem i zwijamy jak krokieta. Podsmażamy przed podaniem chwilkę na patelni po mięsku, pod przykryciem.

Smacznego.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz