Kategorie

środa, 17 kwietnia 2013

Drożdżówki wytrawne


Szybki wgląd w lodówkę, co by tu na jutrzejsze śniadanie? O są jeszcze drożdże... Hmmm, ale na słodko? Znowu? Co to, to nie!! Więc myślę dalej. Jest szpinak, zapas sera białego, o i suszone pomidory... Do zakręconej zabawy dołączył się jeszcze łosoś i jutrzejsze śniadanie wyszło genialnie. Uwielbiam szpinak, a już w połączeniu z ciastem drożdżowym, poezja.

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków suszonych
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
nadzienie:
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g łososia wędzonego
  • 250  sera białego
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • estragon
Wykonanie:

W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, odrobiną mleka i łyżeczką mąki. Zostawiamy do podrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, jajko, sól, pokrojone drobno pomidorki i drożdże. Dolewając mleko wyrabiamy gładkie nieklejące się ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozmrażamy pod przykryciem szpinak. Do rozmrożonego dodajemy masło i czosnek, chwilka podsmażamy. Dokładamy łososia, następnie po chwili ser i przyprawy. Chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski natłuszczonymi rękami, chwilkę wyrabiamy i rozwałkowujemy na spory prostokąt( u mnie był około 50x30 cm). Nakładamy nadzienie i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tniemy ostrym nożem na 2-3 cm paski. Układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczki cięciem do dołu, zachowując około 1 cm przerwy między nimi. Zostawiamy do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

Smacznego.


4 komentarze:

  1. cudowne są te ślimaczki, ja nie mogę się od nich oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też... miały być na rano, a tu co rusz podkradam jakiegoś...

      Usuń
  2. Chyba sobie takie uczynię do pracy na śniadanko mniammmmm. Wyjdą z maki razowej albo orkiszowej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdą bez problemu. z orkiszowej nie próbowałam, ale też powinny bez problemu się udać.

      Usuń