Kategorie

środa, 10 kwietnia 2013

ciasto cappuccino


A o to kolejny przekładaniec. Nie powiem, jest z nim troszkę roboty, ale efekt końcowy jest super. Na mojej karteczce z przepisem jest napisane, że jest z książki Siostry Anastazji, ale niestety nie wiem z której. Jedynie polewa jest znaleziona przez Miśka na internecie i spasowała idealnie. Aha, masy jest w sam raz na przełożenie ciasta, żeby nie było za słodkie, ale na dekoracje nią nie ma szans. Jeżeli chcemy udekorować masą trzeba jej zrobić podwójną porcję, jednak sama polewa sprawdza się znakomicie. 

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek
  • 28 dag cukru pudru
  • 16 dag mąki pszennej
  • 4 dag kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto kokosowe:
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa cappuccino:
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 30g kawy cappuccino waniliowej( proszek)
polewa:
  • 1/2 l mleka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cappuccino w proszku

Wykonanie:

Najpierw biszkopt.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie do ubitych białek przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy o wymiarach 28x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy w brytfance na podłogę z około 40 cm. Studzimy na kratce.
Robimy ciacho kokosowe.
Białka ubijamy z cukrem. Kokos mieszamy z proszkiem i delikatnie łączymy z białkami. Wykładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach około 30 minut, na złoty kolor.
Pora na masę.
Z mleka odlewamy około 1/2 szklanki. Dodajemy do niej żółtka, mąkę, budyń i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Gotujemy budyń i zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń oraz kawę w proszku.
No i polewa.
Wszystkie składniki oprócz cappuccino łączymy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy się zagotuje dodajemy cappuccino i gotujemy jeszcze około 5 minut. Stygnąca polewamy ciasto. 
Biszkopt przecinamy na pół. Na jednej części układamy połowę masy, na to placek kokosowy, druga połowa masy i biszkopt oraz polewa.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz