Kategorie

niedziela, 21 kwietnia 2013

Salsa warzywna



Przepyszny mocno pikantny dodatek do mięska i nie tylko. Doskonałe przygotowane wcześniej i wzięte w plener na grilla. U nas dziś z grillowaną (co prawda jeszcze w piekarniku) łopatką natartą czosnkiem i obsypaną solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryczki chilli
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 spora cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 10-15 czarnych oliwek
  • sól
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa
Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przekrojony na pół czosnek. Mocno go przesmażamy i wyrzucamy. Papryczki chilli kroimy na pół plasterki, usuwamy pestki jeżeli nie chcemy zbyt pikantnego jedzonka. Imbir drobno siekamy i razem z chilli wrzucamy na oliwę. Cebulę kriomy w pół plasterki, paprykę na paseczki. Dorzucamy ich na patelnię i przesmażamy, ale nie pozwalamy za bardzo zmięknąć. Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki i dodajemy na patelnie. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki oliwki. Solimy do smaku i gotowe.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz