Kolejny deserek. Minimum składników, a wychodzi pyszny. Można wykonać różne wariacje smakowe, zależnie od użytej galaretki. W sezonie owocowym można pozatapiać w nim dowolne owoce, ja póki co wykorzystałam wiśnie z syropu, ale na pewno powtórzę ten przysmak z truskaweczkami.
Składniki:
- opakowanie galaretki o smaku wiśniowym
- 1/2 l kefiru
- 200 ml śmietany 30 %
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru pudru
- wiśnie do dekoracji
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy. Kefir ubijamy mikserem, aż się spieni i powoli dolewamy jeszcze ciepłą galaretkę. Masa powinna według przepisu podwoić objętość, ale ja tego nie zauważyłam. Przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodóweczki. Gdy zastygnie( u mnie około 2-3 godzin) ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Ozdabiamy bitą śmietaną i wiśniami. Dodatkowo można delikatnie polać wiśnioweczką.
Smacznego.
o, domowe ptasie mleczko mi się podoba!
OdpowiedzUsuń