Wbrew wszelkim poszlakom mamy w końcu wiosnę, a przynajmniej w kuchni :). Uwielbiam połączenie imbiru z chili, nadaje potrawom charakteru, a tutaj idealnie łamie monotonię i nudę serowych sosików.
Składniki:
- 1 duży por
- 100 g naturalnego serka topionego
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru (około 2-3 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 plastry wędzonego boczku
- 300 ml śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- makaron spaghetti
- ewentualnie żółty serek i szczypiorek do posypania
Pora myjemy i kroimy w pół plasterki. Imbir, papryczkę (bez pestek) i czosnek kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w cieniutkie paseczki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Po chwili dodajemy do niego posiekane jarzynki bez pora. Gdy wszystko troszkę się podsmaży dosypujemy pora i jeszcze chwilę smażymy (dobrze by por pozostał lekko chrupiący). W czasie smażenia śmietanę mieszamy z serkiem i dolewamy do warzywek. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 10-15 minut. Makaron gotujemy al dente. Wspaniale smakuje posypane odrobiną startego żółtego serka i szczypiorkiem.
Smacznego.
Lubie bardzo,pory wszedzie.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo zupełnie jak ja... już myślę co by tu z następnych zrobić...
UsuńPozdrawiam...