Kategorie

niedziela, 14 kwietnia 2013

Genialne ciasto czekoladowe



Od kiedy udało mi się zjeść to pyszne ciasto czekoladowe w formie tortu u Kasika byłam cały czas pod jego wrażeniem... Nie sądziłam że jest tak łatwe, miłe i przyjemne w wykonaniu. Robi się prawie jak dużą muffinkę. Jedyne co mnie denerwuje to że nie wychodzi mi takie równe jak ciasto biszkoptowe, co przy ciastach przekładanych jest dość przydatne.  Ale może uda się jeszcze kiedyś podpatrzyć mistrzynię w trakcie robienia... W mojej dzisiejszej wersji jest przełożone uwielbianą przez Miska masą z mleka w proszku. Genialne połączenie wyszło.

Składniki:

ciasto czekoladowe
suche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku
  • cukier waniliowy
mokre:
  • 1 szklanka maślanki luba kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej
  • tłuszcz i kasza manna do wysypania formy
 masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki mleka w proszku ( najlepiej nie granulowanego) 
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • gotowa biała polewa do ciast

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki oddzielnie, mokre ( oprócz kawy) oddzielnie. Następnie mokre do suchego i miksujemy na najniższych obrotach. Stale miksując wlewamy powoli kawę. Ciasto wychodzi dość rzadkie. Ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem, z bokami wysmarowanymi tłuszczem i obsypanymi kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-50 minut, koniecznie bez termoobiegu. Studzimy na kratce i kroimy na trzy blaty.
Mleko zagotowujemy z cukrem. Odstawiamy do ostudzenia. Margarynę ucieramy na puszysto. Ucierając dodajemy najpierw ostudzone mleko, następnie mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę i dodajemy aromat do smaku.
Ciasto przekładamy kremem, polewamy polewą i chłodzimy około 2 godzin w lodówce.


4 komentarze:

  1. Fajnie wygląda :)

    Zapraszam do siebie na konkurs

    więcej info: http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest pyszne,ale do kremu dodałam 1 szkl.mleka w proszku

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto robiłam dwa razy za pierwszym razem do kremu dałam tylko 1/2 szkl. cukru i to było za słodkie gdyż mleko w proszku jest słodkie, więc za drugim razem dodałam tylko dwie łyżki i było idealne :) Ciasto pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń