Doskonałe ekspresowe bułeczki. Najdłużej trwa rozgrzanie piekarnika i czekanie aż się upieką. Bardzo ładnie rosną w trakcie pieczenia. Są odpowiednio piwne, słone z dobrze wyczuwalną nuta miodu. No i spokojnie damy radę upiec je rano do leniwego weekendowego śniadania.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych nie błyskawicznych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250-300 ml Guinness lub innego ciemnego
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę, płatki owsiane i sól. Mieszamy i wlewamy miód. Mieszając widelcem, lub łyżką dodajemy piwo. Następnie zagniatamy ciasto. Chwilkę wyrabiamy i dzielimy na osiem części. Każdą część formujemy w kuleczkę, układamy na blaszce, na papierze do pieczenia, i spłaszczamy. Dodatkowo możemy posmarować np. mlekiem lub jajkiem i posypać płatkami lub ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 minut. Po upieczeniu pukane w spód powinny dawać głuchy odgłos.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz