Kategorie

sobota, 20 kwietnia 2013

Bułeczki na piwie




Doskonałe ekspresowe bułeczki. Najdłużej trwa rozgrzanie piekarnika i czekanie aż się upieką. Bardzo ładnie rosną w trakcie pieczenia. Są odpowiednio piwne, słone z dobrze wyczuwalną nuta miodu. No i spokojnie damy radę upiec je rano do leniwego weekendowego śniadania.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych nie błyskawicznych 
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250-300 ml Guinness lub innego ciemnego
Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę, płatki owsiane i sól. Mieszamy i wlewamy miód. Mieszając widelcem, lub łyżką dodajemy piwo. Następnie zagniatamy ciasto. Chwilkę wyrabiamy i dzielimy na osiem części. Każdą część formujemy w kuleczkę, układamy na blaszce, na papierze do pieczenia,  i spłaszczamy. Dodatkowo możemy posmarować np. mlekiem lub jajkiem i posypać płatkami lub ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 minut. Po upieczeniu pukane w spód powinny dawać głuchy odgłos.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz