Kategorie

sobota, 6 kwietnia 2013

Spaghetti serowo-porowe


Wbrew wszelkim poszlakom mamy w końcu wiosnę, a przynajmniej w kuchni :). Uwielbiam połączenie imbiru z chili, nadaje potrawom charakteru, a tutaj idealnie łamie monotonię i nudę serowych sosików.

Składniki:
  • 1 duży por
  • 100 g naturalnego serka topionego
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru (około 2-3 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 plastry wędzonego boczku
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • makaron spaghetti
  • ewentualnie żółty serek i szczypiorek do posypania
Wykonanie:

Pora myjemy i kroimy w pół plasterki.  Imbir, papryczkę (bez pestek) i czosnek kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w cieniutkie paseczki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Po chwili dodajemy do niego posiekane jarzynki bez pora. Gdy wszystko troszkę się podsmaży dosypujemy pora i jeszcze chwilę smażymy (dobrze by por pozostał lekko chrupiący). W czasie smażenia śmietanę mieszamy z serkiem i dolewamy do warzywek. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 10-15 minut. Makaron gotujemy al dente. Wspaniale smakuje posypane odrobiną startego żółtego serka i szczypiorkiem.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Lubie bardzo,pory wszedzie.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie jak ja... już myślę co by tu z następnych zrobić...
      Pozdrawiam...

      Usuń